Geplaatst in:

Een leven zonder angst is pas echt beangstigend

Eigenlijk is het jammer dat angst zo’n slechte reputatie heeft, of liever gezegd de betekenis ervan. Ik heb angst wat nader onderzocht omdat het mij tegen hield om te doen wat ik graag wil doen en heb de betekenis ervan herschreven.

Ik ben angst gaan zien als een poortwachter die mij probeert tegen te houden als ik een nieuw pad wil gaan bewandelen. In welke vorm dan ook: het podium opstappen en nieuwe dingen proberen, een blog/vlog maken, mijn gedachten/gevoelens/ideeën delen met de wereld, afscheid nemen van plaatsen, mensen etc.

Allemaal situaties waar mijn brein zei: Marcel, dat is niet zo’n goed idee! Om er vervolgens voorbeelden bij te halen van ervaringen uit het verleden die niet zo goed waren afgelopen. Inmiddels weet ik dat mijn brein niet open staat voor verandering en een grote liefhebber is van de status quo. Lekker veilig, comfortabel, voorspelbaar en ook wel een beetje saai. Alhoewel daar niks mis mee lijkt te zijn – kijk maar eens goed naar de mensen om je heen – heb ik ook nog een ander stemmetje. Laten we dat stemmetje eens ‘inspiratie’ noemen.

Om heel eerlijk te zijn heeft dat stemmetje vaak de meest gekke en komische verhalen te vertellen die mij helemaal awesome lijken om uit te voeren! Het stemmetje van inspiratie vertelt dan iets in de trend van: wat zou het gaaf zijn om het podium op te komen in je Indiana Jones outfit en het publiek mee te nemen op een magische ontdekkingsreis naar de held die in ons allemaal schuilt of mijn Superman shirt aantrekken en een video opnemen over afwijzing.

Meestal komen dat soort ideeën als ik een lange boswandeling maak, aan het sporten ben of onder de douche sta en bijna altijd worden ze gevolgd door verhalen van mijn brein. Verhalen over afwijzing, op mijn bek gaan, uitgelachen worden, niet inspirerend zijn en niet goed genoeg zijn. Misschien ken je ze ook wel, ik noem het de verhalen uit de duisternis.

Gelukkig ben ik inmiddels op het punt beland dat ik sterke tegenargumenten heb voor mijn brein. Ik geloof dat inspiratie tot jou komt met een reden, het wilt dat jij er iets mee gaat doen. Inspiratie komt tot jou omdat het een goed idee is en omdat het belangrijk voor je is. En om te groeien naar iets dat belangrijk voor je is zal er iets moeten veranderen en verandering is spannend! Je moet bereid zijn om risico te nemen voor dingen die belangrijk voor je zijn want als dat niet het geval is, waarom leef je dan überhaupt?

Ik kan inmiddels veel voorbeelden aanhalen van de keren dat ik mijn angsten onder ogen ben gekomen en voorbij de poortwachters van mijn brein ben gelopen. Elke keer staat er weer een mooie beloning op me te wachten die het allemaal de moeite waard maakt: meer zelfvertrouwen dat gepaard gaat met een euforisch gevoel en tegelijkertijd meer richting krijgen in mijn leven. Als ik het in één woord kan samenvatten dan is het OVERWINNING!

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Weet je, we zijn maar heel even hier en tijd is kostbaar. Je kunt je tijd doorbrengen door na te denken waarom je bepaalde dingen niet doet. Misschien luister je wel naar je brein en vertel je jezelf een ‘goed onderbouwt’ verhaal over waarom je het niet hoeft te doen. De waarheid is echter dat de uiteindelijke bestemming van angst, spijt is.

  • Spijt dat je niet de moed hebt gehad om een leven te leiden waarin je trouw was aan jezelf in plaats van te voldoen aan de verwachtingen van anderen,
  • spijt dat je niet de moed hebt gehad om je gevoelens te uiten,
  • spijt dat je jezelf niet wat meer geluk hebt gegund.

Zorg ervoor dat spijt niet jouw uiteindelijke bestemming wordt.

much love,
marcel lahaije

Geplaatst in:

Laat een reactie achter