Geplaatst in:

Omgaan met afwijzing

Zodra je besluit om in het licht te gaan staan en jouw boodschap met de wereld te delen ga je te maken krijgen met je omgeving en met afwijzing.

Jouw uniekheid, jouw idee, jouw boodschap, jouw verhaal, jouw uniekheid zal niet iedereen aanspreken. En hoe meer jij besluit om je ziel bloot te leggen en jezelf kwetsbaar op te stellen des te pijnlijker de afwijzing zal zijn die nu eenmaal onvermijdelijk is. Maar hoe kun je hier nou beter mee omgaan? Wat kun je doen om je te bewapenen tegen de toeschouwers die jouw met liefde gevulde boodschap neersabelen en jouw gedachtegoed afwijzen?

Toen ik besloot om de arena van kwetsbaarheid te betreden met mijn ‘heldenverhaal’ en inzichten en wijsheid te delen over het leven kwam ik regelmatig oog in oog te staan met deze vijand van mijn ziel, afwijzing. Ik ben hem inmiddels gaan zien als een noodzakelijk kwaad en ik ben hem beter gaan begrijpen. Eigenlijk is afwijzing net zoiets als het trainen van een spier. Als je in het begin naar de sportschool gaat is alles zwaar, de uitdaging is groot en de weerstand hoog. Maar na verloop van tijd ga je merken dat het minder zwaar wordt en je beter bestand bent tegen de uitdagingen die dat met zich meebrengt. Hetzelfde geldt voor afwijzing, naarmate je er meer mee te maken krijgt ga je ervaren dat je er beter tegen kunt en dat je mentaal sterker wordt en ervan groeit.

Daarnaast is afwijzing onvermijdelijk als je de keuze maakt om jouw uniekheid te delen met de rest van de wereld dus het is eigenlijk een bevestiging dat je op het goede pad zit. Verwelkom deze onuitgenodigde gast dus in je leven en ervaar welke waardevolle en leerzame les hij jou te vertellen heeft.

De reden overigens dat afwijzing zo naar aanvoelt is omdat het te maken heeft met onze oerangst. Lang, heel lang geleden toen wij nog in stammen leefde betekende opgenomen worden in de groep letterlijk overleven. In ons eentje waren we niet bestand tegen de gevaarlijke wereld waarin sabeltandtijgers, mammoeten en ander ongedierte ons aanzagen voor een smakelijke snack. Deze angst zit zo diep in ons verankerd dat wij die letterlijk nog met ons meedragen. Nu je weet waar dat vervelende gevoel vanaf komt als je weer eens geconfronteerd wordt met afwijzing kun je rustig je arm om zijn schouder leggen en hem troosten want tegenwoordig betekend afwijzing niet meer het einde van je leven. Sterker nog, ik durf te wedden dat je in je leven al vaker te maken hebt gehad met afwijzing en kijk eens om je heen… je leeft nog steeds!

Vaak zijn we geneigd om in de aanval te treden als we weer eens geconfronteerd worden op Facebook door iemand die onze boodschap afwijst en ons verbaal afslacht. Laat je niet verleiden door de ‘dark side’ door je energie te verlagen naar boosheid en je zorgvuldig opgebouwde vocabulaire van scheld woorden op deze persoon los te laten. Maak liever contact met jouw liefdevolle kant en beantwoord afwijzing met liefde, begrip en geduld. Ik beloof je een waardevolle mogelijkheid om ook dan weer de beste versie van jezelf te laten zien. Mocht dat laatste nog niet zo goed lukken dan is negeren ook een fantastische tactiek die in jouw voordeel zal uitpakken.

Bedenk dat als jij je publiek wilt bereiken je bereid moet zijn om de confrontatie aan te gaan met de ‘ongelovigen’. To find the yay sayers you have to confront the naysayers. Tot slot wil ik je nog graag een paar wijze woorden meegeven van Theodore Roosevelt. Zijn citaat ‘de man in de arena’ heeft inmiddels de legendarische status bereikt en zijn woorden treffen zijn doel nog altijd. Dus mocht je weer eens de vijand van afwijzing op je pad tegen komen en je hebt het er even moeilijk mee, spreek dan onderstaande woorden hardop uit, veeg de tranen van je gezicht en hervat jouw reis.

Much love and stay strong,
marcel lahaije

“Het is niet de criticus die telt; niet degene die ons erop wijst waarom de sterke man struikelt, of wat de man van de daad beter had kunnen doen. De eer komt toe aan de man die daadwerkelijk in de arena staat, zijn gezicht besmeurd met stof, zweet en bloed; die zich kranig weert; die fouten maakt en keer op keer tekortschiet, omdat dat nu eenmaal onvermijdelijk is;

Hij gaat ervoor met al zijn moed en hij maakt vaak fouten. Hij is niet perfect, maar hij verkiest te doen wat hij doet. Hij weet wat enthousiasme is, hij kent de diepe vervulling van het gewijd zijn aan een zaak die groter is dan hemzelf.

En zelfs als hij uiteindelijk niet slaagt, heeft hij grote moed getoond en in grootsheid geleefd. Het is beter grote dingen te doen en te mislukken dan deel uit te maken van de massa zwakkelingen die geen fouten maken, maar die ook nooit échte vreugde kennen”

man in de arena

Geplaatst in:

Laat een reactie achter