Geplaatst in:

Als ik later…

Waarom staan we onszelf niet toe om wat vaker gelukkiger te zijn? Niet dat we ongelukkig zijn maar er is altijd wel iets dat in de weg staat om écht geluk te ervaren. Misschien gebruiken we zelfs wel een excuus om niet echt gelukkig te zijn. Misschien herken je de volgende ‘excuses’ wel, ze beginnen allemaal met ‘als ik later…’

ALS IK LATER…

… meer geld heb zijn al mijn problemen opgelost

… in mijn droomhuis woon ben ik pas echt gelukkig

… 10 kilo ben afgevallen kan ik pas echt gelukkig zijn

… gestopt ben met roken voel ik me pas echt geweldig

… bij mijn vriend weg ga en op mezelf woon dan begint mijn leven pas

… mijn eigen bedrijf heb komt mijn talent pas echt tot zijn recht

… meer kennis en ervaring heb kan ik pas een boek schrijven

In werkelijkheid is het zo dat we iets moeten doen om tot ‘later’ te komen. We moeten tot actie over gaan. En als we tot actie over moeten gaan dan lopen we het risico om te falen. En falen is iets waar we ons niet prettig bij voelen. Dus stellen we datgene uit wat we eigenlijk zouden moeten doen en falen we dus bij voorbaat.

Er is echter één ding waarvan je wel gelukkig wordt: ga tot actie over om de dingen te doen waarvan jij denkt dat je er gelukkig van wordt! Zet de eerste stap richting jouw droomleven, wat dat ook moge zijn. Je kunt niet falen door actie te ondernemen. Je faalt pas als je geen actie onderneemt!

Het meest belangrijke verhaal is het verhaal dat jij tegen jezelf verteld, over jezelf. Je weet wel: dat stemmetje dat altijd aan het woord is en verhalen verteld. Verhalen over wie jij bent, je werk, je relatie, verhalen over geld, dromen, geluk, liefde, passie, verkwiste tijd en een verlangen naar een betere toekomst.

Waarom blijven sommige mensen hangen in een tragisch verhaal dat hun niet brengt naar die betere toekomst? Tegen beter weten in vertellen ze zichzelf een verhaal dat de toekomst beter zal worden. Ze klampen zich vast aan een verhaal terwijl ze ergens diep van binnen weten dat het niet het geluk gaat opbrengen waarvan ze dromen. Het stemmetje verteld een tragisch verhaal over de situatie waar ze in zitten, ze zijn niet gelukkig en toch blijven ze geloven in betere tijden terwijl de klok verder tikt en kostbare tijd van hun leven afneemt.

Kan het misschien de angst zijn om te kiezen voor een verhaal waarvan je de afloop niet weet? Misschien geloof je dat de keuze voor het onbekende verhaal slechter zal aflopen dan het huidige verhaal. Maar wat als dat juist niet het geval is? Wat als de keuze voor het onbekende verhaal en het trotseren van die angst juist het enige gelukkige verhaal is? Wat als het ingrediënt van het herschrijven van jouw verhaal naar een awesome verhaal juist bestaat uit het maken van die keuze? De manier om te ontsnappen uit een verhaal is niet om angst uit de weg te gaan maar om die angst te verslaan! Je zult zien dat die angst niet half zo eng is als jij denkt dat die is en jouw keuze om te gaan voor het onbekende pad brengt jou naar een gelukkiger verhaal.

In werkelijkheid is het zo dat we iets moeten doen om tot ‘later’ te komen. We moeten tot actie over gaan. En als we tot actie over moeten gaan dan lopen we het risico om te falen. En falen is iets waar we ons niet prettig bij voelen dus stellen we datgene uit wat we eigenlijk zouden moeten doen en falen we dus bij voorbaat.

“twenty years from now you will be more dissapointed by the things you didn’t do than by the things you did do” – Mark Twain

 

Geplaatst in:

Laat een reactie achter