Geplaatst in:

Een leven zonder angst is pas echt beangstigend!

Eigenlijk is het jammer dat angst zo’n slechte reputatie heeft, of liever gezegd de betekenis ervan. Ik heb angst wat nader onderzocht omdat het mij tegenhield om te doen wat ik graag wil doen en heb de betekenis ervan herschreven.

Ik ben angst gaan zien als een poortwachter die mij probeert tegen te houden als ik een nieuw pad wil gaan bewandelen. In welke vorm dan ook: het podium opstappen en nieuwe dingen proberen, een blog/vlog maken, mijn gedachten/gevoelens/ideeën delen met de wereld, afscheid nemen van plaatsen en/of mensen etc.

Allemaal situaties waar mijn brein zei: Marcel, dat is niet zo’n goed idee! Om er vervolgens voorbeelden bij te halen van ervaringen uit het verleden die niet zo goed waren afgelopen. Inmiddels weet ik dat mijn brein niet open staat voor verandering en een grote liefhebber is van de status quo. Lekker veilig, comfortabel, voorspelbaar en ook wel een beetje saai.

Alhoewel daar niks mis mee lijkt te zijn – kijk maar eens goed naar de mensen om je heen – heb ik ook nog een ander stemmetje. Laten we dat stemmetje eens ‘inspiratie’ noemen.

Om heel eerlijk te zijn heeft dat stemmetje vaak de meest gekke en komische verhalen te vertellen die mij helemaal te gek lijken om uit te voeren! Het stemmetje van inspiratie vertelt dan iets in de trend van: wat zou het gaaf zijn om het podium op te komen in je Indiana Jones outfit terwijl de openingstune door de speakers knalt. Het publiek meenemen op een reis door een magische schatkaart en allerlei verhalen vertellen gevuld met een lach en een traan. Vervolgens gaan we samen een magische spreuk opzeggen die angst laat verdwijnen en doen we ‘gekke’ oefeningen om contact kunnen maken met onze innerlijke held zodat we awesomeness kunnen ervaren!

Meestal komen dat soort ideeën als ik een lange boswandeling maak en bijna altijd worden ze gevolgd door verhalen van mijn brein. Verhalen over afwijzing, op mijn bek gaan, uitgelachen worden, niet inspirerend zijn en the list goes on and on…

Gelukkig ben ik inmiddels op het punt beland dat ik sterke tegenargumenten heb voor mijn brein.

Inspiratie komt tot jou met een reden, het wilt dat jij er iets mee gaat doen. Inspiratie komt tot jou omdat het een goed idee is en omdat het belangrijk voor je is! Om te groeien naar iets dat belangrijk voor je is zal er iets moeten veranderen en verandering is spannend! Je moet bereid zijn om risico te nemen voor dingen die belangrijk voor je zijn want als dat niet het geval is, waarom leef je dan überhaupt?

Ik kan inmiddels veel voorbeelden aanhalen van de keren dat ik mijn angsten onder ogen ben gekomen en voorbij de poortwachters ben gelopen. Elke keer staat er een mooie beloning op me te wachten die het allemaal de moeite waard maakt: meer zelfvertrouwen, geloven in mezelf, vertrouwen op mezelf en meer richting krijgen in mijn leven. Als ik het in één woord kan samenvatten dan is het OVERWINNING!

Weet je, we zijn maar heel even hier en tijd is kostbaar. Je kunt je tijd doorbrengen door na te denken waarom je bepaalde dingen niet doet. Misschien luister je wel naar je brein en vertel je jezelf een ‘goed onderbouwt’ verhaal over waarom je het niet hoeft te doen. De waarheid is echter dat toegeven aan angst uiteindelijk zal lijden tot spijt en dat de meeste mensen op hun sterfbed spijt hebben van de dingen die ze niet gedaan hebben.

Zorg ervoor dat jij niet één van die mensen bent!

Much love,

marcel lahaije

“Too many of us are not living our dreams because we are living our fears”

Geplaatst in:

1 reactie

  1. Wouter Weber op 7 juli 2020 om 21:02

    Goed marcel dat je zo naar binnen gaat. Een start of een restart maken geeft veel weerstand. Angst en weerstand hebben veel overeenkomsten. Ik schreef er ook een artikel over en ik publiceer deze gewoon. Het helpt mij elke keer weer een stap verder. https://www.linkedin.com/pulse/het-geluid-dat-weerstand-heet-wouter-weber/
    tot horens, Wouter Weber

Laat een reactie achter