Geplaatst in:

Hoe word je een stoere held zoals James Bond?

Eén van mijn grote helden aller tijden is James Bond. Ik kan me nog goed herinneren toen ik 10 was en samen met mijn vader naar Moonraker ging. Ok, niet de beste Bond film aller tijde maar dat terzijde. Maar ik weet wel dat het een diepe indruk op mij heeft gemaakt. Uiteraard heb ik sindsdien alle Bond films (meerdere malen) gezien en blijft het een genot om naar te kijken.

Maar nu ik wat ouder ben geworden kijk ik met een ander oog naar films en probeer ik er inspiratie, wijze lessen of andere diepzinnigheid uit te halen. Daarom werd het tijd om een lijstje te maken van de 10 dingen die je kunt leren van James Bond die jou helpen om je eigen legende te creëren!

 

1. Stel doelen en realiseer ze.
In het begin van elke film krijgt onze held van M te horen welk land hij moet redden en welke schurk vernietigd dient te worden. Zijn beloning zal uiteindelijk te vinden zijn in de armen van een mooie vrouw. Stel jezelf de doelen die jij moet bereiken om aan het einde van de week tevreden met een glas wodka martini in je hand het weekend tegemoet te treden. Laat je niet afleiden door alledaagse onbenulligheden. Als je op weg naar je doel je schoonmoeder moet ontwijken of een etentje moet afzeggen met je partner dan is dat prima. Maar blijf trouw aan je waarden en ga  voor het realiseren van jouw grote droom.

 

 

2. Dream Big.
James Bond neemt geen genoegen met minder, hij overnacht in de mooiste hotels, hij rijdt in een Aston Martin en draagt een Rolex. Op de ontdekkingstocht naar jouw helden verhaal ga je voor het beste wat jij kunt zijn! Neem geen genoegen met minder en laat niemand je vertellen dat je dromen niet te realiseren zijn!

 

 


3. Wordt een expert.
James Bond weet alles van diamanten, poker, auto’s, vrouwen, bommen ontmantelen en nog veel meer. Dat is leuk voor James maar focus je op waar jij ongelooflijk goed en getalenteerd in bent. Zorg ervoor dat jij dé James Bond wordt van vegetarisch koken  opvoeddeskundige voor  cockerspaniëls of welk ander talent dat je bezit.

 

 

 

 

4. Doe wat er moet gebeuren.
In Moonraker wordt James uit een vliegtuig gegooid zonder parachute. Heel vervelend, maar hij doet het enige dat je kunt doen: Ga de persoon voor jou achterna en neem zijn parachute af. Dit is wat 007 doet en hij landt veilig op de grond. Succesvolle helden vragen niet ‘wat wil ik doen?’ In plaats daarvan vragen ze ‘wat moet ik doen?’ Volg het advies op van Roger Moore en je bent verzekerd van een veilige landing.

 

5. Ga voortvarend maar voorzichtig te werk.
Als James Bond op pad is maakt hij gebruik van valse paspoorten en auto’s met roterende kentekenplaten. Hij laat geen sporen achter (behalve dode, onaantrekkelijke mannen en mooie, jonge vrouwen met een gebroken hart). Hij blijft ongrijpbaar en is altijd in controle. Als je een gevoelige email wilt sturen, bewaar hem dan als concept, neem even pauze en lees hem dan nog eens over voordat je hem verstuurt. Woorden op internet blijven je achtervolgen en je weet nooit waar ze uiteindelijk terecht komen.

 

6. Pas op wie je vertrouwt.
007 heeft vaker ervaren dat de vrouw waar je een gepassioneerde nacht mee beleeft op een jacht in de Bahama’s je morgen kan proberen te vermoorden. Een goede relatie is gebaseerd op vertrouwen en het kost tijd om deze op te bouwen. Neem de tijd om mensen beter te leren kennen waar je mee samen wilt werken. Als je tijd beperkt is: neem ze mee uit eten en voer ze dronken met Wodka Martini. Bedenk dat dronken mensen vaker de waarheid spreken.

 

7. Ken je vijanden.
Bond heeft het opgenomen tegen Blofeld, Goldfinger, Le Chiffre en heeft ze achterna gezeten van Las Vegas tot Jamaica. Hij heeft ze bestudeerd en kent hun krachten, gewoontes en zwakheden. Vergeet niet te kijken naar jouw interne vijanden die vaak vermomd zijn als angst, twijfel en onzekerheid. Besteed tijd en aandacht aan ze en zorg ervoor dat ze je niet van jouw missie kunnen afleiden.

 

8. Ga samenwerkingen aan.
Als Bond in Amerika is werkt hij samen met Felix Leiter van de CIA en dat is fijn want ze streven hetzelfde doel na en kunnen hun krachten bundelen. Het Engelse gevoel voor stijl gecombineerd met de Amerikaanse stoere aanpak. Samenwerkingen zijn goed om toegang te krijgen tot ontbrekende kennis en kunde en tegelijkertijd leer je andere mensen kennen die je mogelijk later weer van dienst kunnen zijn. Zorg ervoor dat beide partijen iets te winnen hebben in een samenwerking.

 

9. Sta open voor verandering.
James Bond is inmiddels al door 6 acteurs gespeeld. Sean Connery was perfect als 007 in de jaren 60 en Daniel Craig doet het geweldig in de 21e eeuw. Succesvolle helden weten zich aan te passen in de snelle en turbulente tijd waarin we leven. Kijk om je heen en stel je regelmatig de vraag of iets dat een aantal jaren goed voor je werkte nog steeds bij je past. Ben niet bang voor verandering en vergroot de kring van mensen waar je mee optrekt. Sta open voor ideeën van anderen.

 

10. Ben een held en doe het goede.
James Bond moord er rustig op los en laat de nodige lijken achter op zijn pad. De eerste prijs voor ethiek zal hij helaas nooit winnen maar we vergeven het hem graag want hij gaat voor wereldvrede, zorgt ervoor dat slechteriken opgeruimd worden en dat de echte monsters aan een gruwelijk einde komen. Zorg er dus voor dat jouw Helden verhaal gevuld is met de juiste ingrediënten want anders eindig je in de hel, net zoals Blofeld of  Doctor No.

 

 

Geplaatst in:

Laat een reactie achter