Geplaatst in:

Wat is jouw grote passie?

In eerste instantie lijkt dit niet zo’n moeilijke vraag, toch? En met passie bedoel ik overigens niet je kinderen, je partner, carnaval of de relatie die je hebt met je smartphone. Met passie bedoel ik iets in jouw leven waar je helemaal enthousiast over bent. Iets waar je uren over kunt vertellen en waar je alles over wilt weten. Iets dat je raakt en waar je ontzettend veel inspiratie uit haalt. Iets dat je diep van binnen nodig hebt en waar je heel erg gelukkig van wordt.

Alleen al het ontdekken van je passie en je bewust zijn van wat het met je doet, is al een verrijking van je leven. Want je hebt iets ontdekt waar je heel erg gelukkig van wordt en je weet ook waarom. Zou het mogelijk zijn om andere mensen ook dat geluksgevoel te laten ervaren? Kun je jouw grote passie overbrengen op andere mensen?

Mijn passie is verhalen en mijn ‘weapon of choice’ zijn films. En ik bedoel niet de dertien in een dozijn actie films maar ik bedoel de films waar een emotioneel geladen verhaal in zit. Ongetwijfeld heb je wel eens een film gezien die je geraakt heeft en waarbij je een traantje moest wegpinken. De reden dat zoiets gebeurt is omdat het verhaal wordt gebruikt als een vishengel om een onbewuste emotie bij je omhoog te halen. Eigenlijk doet het verhaal je onbewust aan iets herinneren wat ontzettend belangrijk voor je is, iets dat je raakt!

Ik geloof dat je een rijk mens bent als je veel emotionele ervaringen op kunt doen in je leven. Maar eigenlijk zijn we zo gewend geraakt aan dat veilige, comfortabele leven dat we de moeite niet meer nemen om die emoties op te zoeken. Want om die magische emoties op te zoeken moeten we buiten onze comfort zone treden. En dat is eng!

Maar verhalen weten daar heel goed op in te spelen door jou een spiegel voor te houden. Ze maken een onbewuste emotie bij je los en stellen de vraag: Wat zou jij doen? Ze schotelen ons een situatie voor en zorgen ervoor dat jij ervaart wat dat met jou zou doen. Onze geest kan namelijk geen onderscheid maken tussen een levendige verbeelding en de realiteit.

In films krijgen we vaak te zien wat er gebeurt als onze held niet het leven leidt dat hij voorbestemd is om te hebben en daarmee wordt geconfronteerd. Wat er dan volgt is een uitdaging die zijn leven overhoop gooit. Accepteert hij de uitdaging of blijft hij in z’n veilige, comfortabele omgeving? En als hij in z’n veilige, comfortabele omgeving blijft dan wordt zijn situatie er vaak alleen maar slechter op. Dus uiteindelijk kiest hij toch voor het onbekende avontuur. De Reis van de Held kan beginnen. En de obstakels die daarbij horen komen vanzelf op zijn pad terecht.

En dat is waar het interessant wordt want hoe gaat onze held om met deze obstakels? Welke schijnbaar onmogelijke vraagstukken dient hij op te lossen? Hoe gaat hij om met mensen die hij tegenkomt op zijn pad en hem de doorgang belemmeren? Hoe kom je bijvoorbeeld aan geld als je geen geld hebt? Welke wijze lessen moet hij eerst leren voordat hij de slechteriken (innerlijke overtuigingen) kan verslaan om uiteindelijk het leven van zijn dromen te hebben? (en ze leefden nog lang en gelukkig).

Zoals je ziet zijn verhalen een weerspiegeling van de werkelijkheid. Je moet het alleen willen zien!

Er is niemand die jou kan vertellen wat jij moet doen met je leven. Niemand anders dan jijzelf kan bepalen wat de ingrediënten zijn die van jouw leven een fuckin’ awesome leven maken.

De antwoorden vind ik in verhalen van mensen die hetzelfde pad bewandelen als ik. Deze verhalen inspireren mij om m’n eigen legende te creëren. Zij motiveren mij om verder te gaan bij tegenslag. Want dat is nu eenmaal het pad, zonder tegenslag en falen is er geen kans op succes!

Voor mij zijn deze verhalen dus een springplank naar mijn eigen leven. Wat is de wijze les in dit verhaal? Wat is de emotionele ervaring en hoe kan ik deze toepassen in mijn eigen leven? Hoe creëer ik voor mezelf een rijk leven dat gevuld is met magische momenten en emotionele ervaringen? Want als ik een geweldig verhaal kan vertellen – eerst tegen mezelf en vervolgens tegen anderen – dan kan ik mensen raken, inspireren en hun een gevoel mee geven. Een gevoel dat mensen aan me bindt. Een reden waarom mensen een (zakelijke) relatie met mij aan willen gaan.

Wat is jouw passie? Uit welke verhalen haal jij je inspiratie? Wat ontroert jou? Wat is jouw verhaal?

Be brave and share your story!
marcel lahaije

“Don’t be ashamed of your story. It will inspire others”

Geplaatst in:

Laat een reactie achter