Geplaatst in:

Soms kom je ergens terecht waar je niet thuis hoort

Om erachter te komen wie je werkelijk bent en waar je van houdt is het noodzakelijk om nieuwe dingen uit te proberen, op avontuur te gaan. Zo besloten mijn vrouw en ik om afgelopen weekend naar Amsterdam te gaan en deel te nemen aan een evenement met de veelbelovende ingrediënten spiritualiteit, liefde, tantra en verleiding. Om 14.00 uur werden we verwacht in een club in Amsterdam waar 3 area’s ons een onvergetelijk ervaring zouden geven.

In een gemeenschappelijk zaaltje dat veel te klein was voor het aantal gasten moesten we ons omkleden in luchtige, comfortabele kleding. Vervolgens begaven we ons naar een zaaltje gelegen op de eerste verdieping waar de openingsdans bezig was en waar de eerste workshop plaats zou vinden. Een benauwde en bedompte lucht kwam ons tegemoet toen we de zaal binnen kwamen. Gezien het kleffe klimaat besloten we om de rituele paringsdans aan ons voorbij te laten gaan en plaats te nemen op de loungebank alwaar het schouwspel aan een nadere inspectie werd onderworpen. Het gebrek aan frisse lucht werd versterkt door iemand die het nodig vond om het dansgezelschap even te verlaten en in onze nabijheid een scheet te laten. Dit resulteerde in een penetrante geur waar ik tot op de dag van vandaag nog geen woorden voor heb gevonden. Het zorgde er in ieder geval voor dat we hoestend en proestend de zaal uit schoten.

Eenmaal bijgekomen van deze onvergetelijke kennismaking besloten we ons geluk te beproeven in een andere zaal. Aldaar werden we blootgesteld aan een ritueel waarbij vijf personen een groep vormen en waarbij ieder om de beurt wordt geblinddoekt (spannend!) De andere vier personen nemen elk een ledemaat van de geblinddoekte persoon en maken daar draaiende bewegingen bij in de lucht. Ik weet niet precies wat hier de bedoeling van was maar ik weet vrij zeker dat ik het niet ervaren heb. Andere duidelijk wel want toen ik om me heen keek zag ik een aantal mensen in een diepe trance met hun armen en benen zwaaiend door de lucht. Hun euforische gevoel was duidelijk hoorbaar. Net zo duidelijk als een stemmetje in mij dat zei “What the fuck are we doing here?”.

Gelukkig was er daarna pauze en kregen we even de tijd om deze nieuwe ervaringen te verwerken. Blijkbaar deden wij iets niet goed want de reacties van mensen om ons heen waren gevuld met liefde, enthousiasme en euforie. Overal om ons heen stonden mensen in een innige omhelzing elkaar de liefde te betuigen. Het leek wel of verloren gewaande liefdes herenigd werden na een eeuwigdurende zoektocht. Elke vezel in mijn lichaam vertelde me dat dit niet de plaats was waar ik moest zijn. Weer hoorde ik mijn stemmetje een luid en duidelijke boodschap verkondigen: “Get me the fuck out of here!” Ook mijn vrouw keek me aan waarbij ze duidelijk signalen van grote vraagtekens mijn richting heen stuurde.

Begrijp me goed: I’m all about the love, peace and happiness en het uiten daarvan maar om heel eerlijk te zijn vond ik dit iets teveel van het goede. In mijn gedachten zag ik beelden van een Charles Manson achtige rituele slachtpartij.

Veel tijd om bij te komen en al deze verwarrende emoties te verwerken was er niet want vervolgens werden we getrakteerd op een oefening waarbij ademhaling werd gecombineerd met fysieke bewegingen ten gunste van geestelijke, spirituele en materiële gezondheid. Het word lastig om te beschrijven wat er toen gebeurde maar langzaam ontwikkelde een onschuldig uitziende meditatie zich naar een wilde dans waarbij hard werd geschreeuwd en woest op de vloer werd gestampt. Na 15 minuten besloten wij om ons yogamatje op te rollen en het voor gezien te houden. Dit was duidelijk niet voor ons weggelegd. We hebben ons omgekleed en de organisatie vriendelijk bedankt voor deze bijzondere ervaring.

Eenmaal veilig buitengekomen vulden onze longen zich met de frisse Amsterdamse lucht waar we zo naar gesnakt hadden. Met een ervaring rijker op zak wandelde we terug naar ons hotel waar we snel een alternatief plan bedachten voor de rest van ons verblijf in Amsterdam.

De Reis gaat gepaard met veel omwegen en hobbelige paden. Er is altijd wel een rivier die je over moet steken of een berg die je moet beklimmen. Maar is dat niet veel spannender dan te kiezen voor het meest bewandelde en veilige pad waar velen ons zijn voorgegaan en waar geen verrassingen meer zijn?

Niet elke ervaring geeft inzichten die je leven zullen veranderen. Sommige zijn slechts bedoeld om op terug te kijken en hartelijk om te lachen!

Geniet van jouw reis,

 

Geplaatst in:

Laat een reactie achter