Geplaatst in:

Kun je liefde geven aan iemand waar je niet van houdt?

Onlangs werd ik uitgenodigd om een lezing te komen geven. Ik mocht zelf bepalen waar mijn lezing over zou gaan en ik mocht zelfs de locatie uitzoeken. Het voelt een beetje vreemd aan als ik gevraagd wordt voor een lezing. Aan de ene kant voel ik me vereerd en aan de andere kant voel ik ook meteen de twijfel en onzekerheid toeslaan. Je kent het misschien wel “Ben ik wel goed genoeg om…” Het stemmetje dat nooit weet wanneer hij stil moet zijn.

Nou weet ik inmiddels dat die gedachten en emoties erbij horen en zelfs een signaal zijn dat ik op het goede pad zit. Je weet wel, fuck fear and do it anyway, fear is the path en meer van dat soort inspirerende quotes. Voor mij is het geven van een lezing het moment waar het écht om gaat. Dan wil ik het beste geven wat ik in me heb. En omdat het zo belangrijk voor me is vind ik het altijd reuze spannend!

Zojuist had ik contact met de voorzitter – tevens ondernemer – over de locatie van de lezing. Ik had een mooi kasteel gevonden in de buurt van Roermond en dat leek me een geweldige locatie om verhalen te vertellen.  Al pratende kwamen we op zijn onderneming en de uitdagingen waar hij tegenaan liep. Hij vertelde me dat hij ruwweg twee soorten klant heeft. Eén groep die het geld binnen brengt – en dus zakelijk gezien zeer interessant zijn – en een andere groep klanten die veel liefde, aandacht en hulp nodig hebben maar die nog niet voldoende geld hebben om hem echt te betalen.

Met deze laatste groep klanten werkt hij het liefste! Dit zijn de klanten waar hij meer mee heeft dan alleen een zakelijke relatie. Hier speelt het emotionele verhaal een grote rol en komt de echte passie voor zijn vak naar boven. Hier kan hij écht een verschil maken.

Je voelt het dilemma waarschijnlijk al. Ik kom hetzelfde tegen in mijn leven en ik zie het veel om me heen. Er is iets waar je heel goed in bent en waar je mensen echt mee kunt helpen maar je wordt er nog niet naar waarde voor beloond.

Wat als dit nou precies de bedoeling is? Stel je eens voor dat deze obstakels een vast onderdeel zijn in De Reis? Je zou het kunnen zien als een test. Een test om te zien hoe graag jij het wilt. Een test om te zien of jij bereid bent om datgene te doen wat nodig is om naar het volgende hoofdstuk te komen.

Eigenlijk weten we precies wat we willen: meer financiële ruimte zodat we tijd, aandacht en liefde kunnen geven aan de mensen die het echt nodig hebben. Aan de mensen die we kunnen helpen. Waar we een verschil kunnen maken.

Laten we het eens omdraaien. Wat gebeurt er als we ons talent en passie gaan inzetten waar we andere écht kunnen helpen? Wat voor een gesprekken levert dat op? Wat voor emoties brengt dat naar boven en wat doet dat met degene die jij wilt helpen? Wat doet dat met jou? Want dat gevoel is waar het om gaat! De emotionele ervaring als je anderen raakt, inspireert en écht helpt.

Wat is het gevolg van deze ervaring? Hoe voel jij je na zo’n gesprek? Ik weet hoe ik me voel: op dat moment is er iets gebeurt waardoor ik me helemaal in mijn element voel! Elke twijfel en onzekerheid die ik over mezelf heb is dan verdwenen. Ik voel dat ik een rol van betekenis speel, ik voel me waardevol! Ik voel me een held!

En dat gevoel creëert het vertrouwen en de energie die je nodig hebt om de prijzen te vragen die jij waard bent! Dat gevoel zorgt ervoor dat jij naar je bestaande klanten gaat en je tarieven gaat verhogen. Je zorgt ervoor dat jij de beloning ontvangt die jij waard bent. Als jij van binnen weet dat je waardevol bent dan straal je dat ook uit! You are pretty fuckin’ awesome, keep that shit up!

Het valt af en toe niet mee om de waarde in jezelf te ontdekken. Geloof me, ik worstel daar ook mee. Maar heel af en toe kom je mensen tegen die je een verhaal vertellen, hun verhaal. En dat verhaal is een spiegel waar je in kijkt en waar je een ontbrekend puzzelstukje in ontdekt dat past bij jouw verhaal.

Much love,
marcel lahaije

“live you life from your heart. Share from your heart and your story will touch and heal people’s soul”

Geplaatst in:

Laat een reactie achter