Geplaatst in:

Hoe ga jij om met het maken van lastige keuzes?

Hoe ga jij om met moeilijke keuze die je moet maken waarbij je nog niet weet wat de gevolgen zullen zijn? Voor mij zijn dit de momenten die bepalen hoe de rest van mijn leven eruit gaat zien. Aan de rand van de afgrond staan, naar beneden kijken en de onzekerheid tegemoet springen. That’s how legends are created!

Voor mij voelt het aan alsof ik in een donkere grot sta met allemaal tunnels. Elke tunnel brengt me ergens anders naar toe en ik vertel mezelf het verhaal dat er maar één tunnel is die leidt naar de uitgang. Ik wacht het moment af tot er wat meer licht is zodat ik kan zien welke tunnel ik moet kiezen. Maar diep van binnen weet ik dat dit moment nooit gaat aanbreken. Het voelt aan alsof ik moet kiezen tussen het verlaten van een bekende, ogenschijnlijke veilige plaats en een stap moet zetten in de duisternis richting een onzekere toekomst. Maar ik weet ook dat die bekende en veilige plaats me niet brengt waar ik wil zijn en me gevangen houdt in een situatie die mij in de toekomst geen geluk gaat brengen. En die toekomst komt snel dichterbij.

Wat als dit nou precies het gevoel is dat je moet ervaren om die ene, belangrijke keuze te maken? De juiste ingrediënten voor zo’n ‘life changing moment’. Je kunt onmogelijk weten wat de gevolgen zullen zijn van jouw keuze want je kiest voor een onzekere toekomst. Maar wel een keuze die diep van binnen goed aanvoelt ook al kun je hem minder goed verstandelijk onderbouwen. Een keuze die een beetje ongemakkelijk aanvoelt.

Stel je nou eens voor dat het maken van die keuze tot gevolg heeft dat je altijd op het juiste pad terecht komt. Alleen al om het feit dat je die keuze durft te maken? Wordt het dan niet makkelijker om die keuze te maken? Vertrouw je er dan niet op dat het altijd goed komt ongeacht wat er gebeurt nadat je die keuze hebt gemaakt?

Ongetwijfeld ken je de uitdrukking ‘the magic happens outside your comfortzone’. Het maken van die keuze is ‘outside your comfortzone’. En zodra je die keuze gaat maken kunnen er twee dingen gebeuren:

1. De keuze brengt je precies daar waar je gehoopt had dat je uit zou komen.

2. De keuze brengt je op een ander pad en je leert een belangrijke en waardevolle les. Een leerzaam moment dat jou helpt om de volgende keer een nog betere keuze te maken. Maar ook een keuze waarbij je terecht kunt komen op een pad met nieuwe verrassingen en nieuwe mensen.

Maar één ding is zeker, de keuze die je maakt – welke keuze dan ook – brengt jou verder in je verhaal. Het gaat erom dat je moed hebt getoond en dat je je kwetsbaar op hebt gesteld want dat is de enige manier om te groeien.

Much love,

lastige keuzes

Geplaatst in:

Laat een reactie achter