Geplaatst in:

Er bestaan geen obstakels alleen maar uitdagingen

Vorige week ben ik weer een jaartje ouder mogen geworden. 50 jaar staat er inmiddels op de teller. Ik geloof dat het veilig is om te zeggen dat ik inmiddels over de helft ben. Maar wat zegt de leeftijd nou over iemand? Zo’n 5 jaar geleden had ik het gevoel dat ik het goed voor elkaar had. Ik had een mooi bedrijf opgebouwd en ik had het gevoel dat ik alles onder controle had. ‘Zo kan ik het wel uitzingen tot mijn pensioen’, dacht ik. Grappig om te zien dat het leven toch nog een paar verrassingen heeft op het moment als je denkt dat je niet meer verrast kan worden.

Inmiddels weet ik dat het loslaten van die controle me veel verder brengt. Waar ik vroeger m’n best deed om obstakels uit de weg te gaan zie ik deze ‘obstakels’ nu als uitdagingen en zoek ik ze zelfs op. Maar misschien zoeken de uitdagingen ons juist op omdat ze ons verder brengen in ons verhaal. Zolang wij deze uitdagingen blijven zien als obstakels zullen wij ze uit de weg gaan en komen we niet terecht op het pad dat we voorbestemd zijn om te bewandelen. Ik geloof dat het echte geluk te vinden is als we ergens moeite voor moeten doen. Iets waarbij het beste in ons omhoog gehaald wordt.

Denk eens terug aan de laatste keer dat je iets overwonnen hebt dat belangrijk voor je was. Hoe voelde het aan toen je die uitdaging succesvol kon afsluiten? Bij mij komen woorden als euforisch, fantastisch en fuckin’ awesome omhoog!

Een tijdje geleden sprak ik een vrouw, ze is 73 jaar en onlangs begonnen om haar rijbewijs te halen. Jarenlang was zij een drempel tegen gekomen om daar aan te beginnen en omdat haar man altijd rijdt was de noodzaak er ook niet. Om niet afhankelijk te zijn van anderen besloot zij om alsnog haar rijbewijs te halen. Op die manier zorgt ze ervoor dat ze haar vrijheid behoudt en niet gedwongen wordt om achter de geraniums te blijven zitten.

Het is mooi om te zien hoe zij haar verhaal herschrijft. De obstakels die zij altijd is tegengekomen zijn getransformeerd naar een uitdaging om haar rijbewijs alsnog te halen. Sterker nog, ze vertelde me dat ze het ontzettend leuk vindt om auto te rijden, ze is niet zenuwachtig en helemaal niet bang. Ik hoop dat ze snel slaagt zodat ze kan genieten van de vrijheid die het hebben van een rijbewijs met zich meeneemt.

Welke obstakels kom jij op je pad tegen die je liever uit de weg gaat?

Much love,

Geplaatst in:

Laat een reactie achter