Geplaatst in:

Welk verhaal vertel jij op je sterfbed?

Een tijdje geleden overleed iemand die ik goed kende aan de gevolgen van een hersentumor. Hij mocht slechts 47 jaar oud worden. Ik sprak hem een aantal maanden voor zijn dood en hij was er toen van overtuigd dat hij zijn ziekte zou overwinnen.

Er komt een tijd dat jij je laatste adem uitblaast en als je geluk hebt mag je dat doen op je sterfbed, omringt door de mensen die van je houden. Welk verhaal vertel je dan in de laatste minuten van je leven? Als angst en schaamte geen rol meer spelen en alleen de pure waarheid uitgesproken wordt?

Wist je dat de meeste mensen vaak spijt hebben van hun leven? Niet van de dingen die ze gedaan maar hebben maar vaak van de dingen die ze niet gedaan hebben. Er bestaat zelfs een top 5 van de dingen waar mensen spijt van hebben op hun sterfbed en die ziet er als volgt uit:

5. Ik zou willen dat ik mezelf meer had toegestaan om gelukkig te worden

Veel van deze mensen realiseerden zich pas aan het einde van hun leven dat geluk een keuze was. In plaats van te blijven steken in oude patronen en gewoontes hadden ze liever de sleur van alledag doorbroken. Diep vanbinnen verlangden ze ernaar om hard te kunnen lachen en idiote dingen uit te halen, maar durfden niet uit hun ‘comfort zone’ te stappen. Spijt komt later.

4. Ik zou willen dat ik contact had gehouden met mijn vrienden

Als de dood dichterbij komt vallen de normale excuses van een druk leven weg en balen mensen ervan dat ze vriendschappen hebben laten verwateren. Aan het einde van het leven gaat het voor veel mensen om liefde en relaties, terwijl ze in hun leven daar veel minder tijd aan besteedden.

3. Ik zou willen dat ik de moed had om mijn gevoelens te uiten

Pas als mensen op hun sterfbed liggen realiseren ze zich soms pas dat ze gevoelens hadden onderdrukt. Niet alles uitspraken in relaties. Velen hiervan bleken zelfs ziektes te hebben ontwikkeld door het koesteren van wrok en bitterheid.

2. Ik zou willen dat ik niet zo hard had gewerkt

Dit zei iedere mannelijke patiënt die werd verpleegd. Ze hadden een deel van de jeugd van hun kinderen gemist en het gezelschap van hun vrouw. Veel vrouwen noemden deze reden ook. Allemaal waren ze het erover eens dat ze hun leven liever simpeler hadden ingericht en minder hadden gewerkt.

1. Ik zou willen dat ik meer had geleefd zoals ik zelf wilde, in plaats van volgens de verwachtingen van anderen

Deze werd door zowel mannen als vrouwen het meest genoemd. Als mensen terugkijken op hun leven wordt vaak duidelijk hoe weinig van hun dromen ze hebben kunnen vervullen, vooral doordat ze eerst deden wat van hen werd verwacht en daarna pas wat ze zelf wilden.

 

Ik heb inmiddels een fascinatie ontdekt voor de dood omdat hij zo dichtbij is en tegelijkertijd zo ver weg. Althans, dat denken we. Dat hopen we. Soms is het goed om hier even bij stil te staan en na te denken over het leven, wat jij echt wilt en wat je tegenhoudt om dat te doen.

Het interview dat ik later die week had met Marie Claire van der Bruggen, schrijfster van o.a. “Het sprookje van de dood” kun je hier terug vinden.

Much love,

Geplaatst in:

Laat een reactie achter