Geplaatst in:

De angst om geweldig te zijn

Vorige week sprak ik met een man over zijn leven, zijn dromen, zijn verlangens en zijn passie. Ik spreek hem regelmatig en eigenlijk kunnen we er uren over praten totdat iemand tussenbeide stapt en ook aandacht vraagt. Het werd dus tijd om een avond in te plannen zodat we in alle rust de diepte in konden gaan. Hij heeft een goed leven samen met zijn vriendin, allebei hebben ze werk en wonen ze in een mooi huis. Alle ingrediënten voor een gelukkig en succesvol leven, nietwaar? Toch stelt hij zichzelf regelmatig de beruchte vraag: Is dit het nou?

We spraken over zijn grote passie en hoe het zou zijn om daar z’n geld mee te verdienen. Er was zelfs een vacature die op zijn lijf geschreven was: werken voor één van zijn idolen. Toch solliciteerde hij niet naar deze functie! Waarom?

Het antwoord op die vraag heeft te maken met ervaringen in het verleden toen hij nog een kind was. Er hebben toen gebeurtenissen plaatsgevonden waardoor in zijn onderbewustzijn een verhaal is ontstaan dat het volgende vertelt: als je risico neemt, loopt het fout af! In dit geval vertelde zijn onderbewustzijn het volgende verhaal: ‘is het wel de moeite waard om het risico te nemen en m’n baan te verliezen zodat ik vervolgens m’n hypotheek niet meer kan betalen?’

Het verhaal dat jouw onderbewustzijn tegen jou vertelt bepaalt je gedrag en je handelen. Ons dagelijks handelen wordt voor zo’n 95% bepaalt door het onbewuste verhaal dat jij tegen jezelf vertelt. En dat verhaal is weer gebaseerd op emotionele gebeurtenissen in het verleden. Zo ontstaat angst die jouw belemmert om het leven van je dromen te creëren.

De enige manier om dit te doorbreken is te beseffen dat de ‘setting’ van het verhaal niet meer hetzelfde is als destijds. De spelers, het decor en het plot zijn allemaal anders. De uitkomst van het oude verhaal is niet meer van toepassing. Tijd dus om het oude, tragische verhaal te herschrijven naar een meer gelukkig verhaal.

Het grootste risico dat je immers neemt als je reageert op een vacature, is dat je uitgenodigd wordt voor een gesprek. Uiteindelijk heeft hij dat ook gedaan maar helaas was de vacature inmiddels vervuld. Hij vond het wel jammer maar aan de andere kant was er ook opluchting. Ik begrijp zijn gevoel goed. Ik heb het zelf ook meegemaakt.

Het goede nieuws is dat hij een eerste stap heeft gezet en daar gaat het om. Hij heeft een stapje richting de rand van het ravijn gezet en ervaren welk gevoel dat met zich meebrengt.

Ik geloof dat hij zelf nog niet weet hoe ontzettend geweldig hij kan zijn! Hij heeft inmiddels ‘de oproep tot avontuur’ ervaren en loopt rond met veel vragen. We hebben al het obstakel kunnen identificeren wat hem tegenhoudt om een geweldig leven te creëren. Ook zijn passie is duidelijk aanwezig. Ik ben benieuwd wat de volgende stap in zijn Reis  gaat zijn!

Welk verhaal vertel jij tegen jezelf dat je niet brengt waar je wilt zijn?

Much love,

de angst om geweldig te zijn

Geplaatst in:

Laat een reactie achter