Geplaatst in:

Ben jij een robot, een slaaf of een God?

Wat is het verhaal waar jij in gelooft?

Je ouders, je omgeving, je school, de maatschappij, de media, allemaal vertellen ze een verhaal over hoe jij je moet gedragen: Ga naar school, krijg een opleiding, zoek een baan, koop een huis, werk hard, verdien geld en geef het weer uit. Een veilig, geborgen en stabiel leven wordt ons voorgeschoteld. Een comfortabel en makkelijk leven waarbij je de risico’s zoveel mogelijk probeert te ontzien en waarbij je op zoek gaat naar zoveel mogelijk voldoening. Iedereen doet hetzelfde en loopt met de neus in dezelfde richting, net zoals een robot.

Robots stellen zich geen vragen want dan wankelt de fundering van hun stabiele en veilige leven. Echt, diepgaand menselijk contact gebeurt zelden want dat betekent dat ze uit hun comfort zone moeten stappen en zich kwetsbaar en open moeten opstellen met het risico gekwetst te worden. En gekwetst worden vinden ze niet fijn dus dat gaan ze liever uit de weg. Om zich even gelukkig te voelen kopen ze liever de nieuwste gadget. Een andere term voor deze mensen is ‘eenzaamheid’.

Dan heb je de mensen die ontwaken, zij zien in dat niet alle verhalen die tegen ons verteld worden waar zijn. Zij maken een keuze tussen de verhalen waar ze wel in geloven en de verhalen die niet meer voor hun werken en verlossen zich daarvan. Zij laten zich niet meer vertellen waar ze in moeten geloven maar gaan op zoek naar hun eigen verhaal.

De bewustwording van de gedachte dat jij de verhalenverteller bent van je eigen leven zal in het begin wat ongemakkelijk aanvoelen. Je probeert je los te maken van de ‘oude verhalen’ die niet meer goed aanvoelen. Het voelt aan alsof je er niet meer echt bij hoort, alsof jij iets weet wat de anderen nog niet weten. Je voelt je een beetje verdwaalt en je bent op zoek naar wie je wel bent. Je vraagt je af of er nog meer mensen zijn die denken zoals jij. Het lijkt alsof je een gevangene bent van je overtuigingen en je beperkt voelt in de wereld/realiteit die jijzelf hebt gecreëerd. Als een slaaf probeer je de kettingen van je af te schudden die jou al die jaren in bedwang hebben gehouden.

Dan komt er een punt dat je het niet meer pikt en je gaat tot actie over om tot de ontdekking van jouw verhaal te komen! Wie ben jij werkelijk en wat kom je hier doen? Jij bepaalt hoe jouw leven eruit ziet, jij creëert jouw wereld zoals jij haar wilt zien. Net zoals een God.

Iedereen is een God die gevangen zit in een robot en de slaafse periode is slechts de overgang om te realiseren dat ook jij een God kunt zijn!

Much love,


‘What is my purpose?
I think you’ll have to find your way like the rest of us.
That’s what it means to be free’ – I, Robot

Geplaatst in:

Laat een reactie achter